Betablockerare

Översikt:
Betablockerare är läkemedel som får ditt hjärta att slå långsammare och med mindre kraft.

BAKGRUND

Beta-adrenerga blockerare, mer känd som betablockerare, är läkemedel som bromsar hjärtrytmen och minskar dess kontraktionskraft. Betablockerare gör detta genom att fästa (binda) till de platser som hormonet adrenalin binder till.

Betablockerare har namn som atenolol, metoprolol, nadolol, propranolol, sotalol och andra (namn slutar normalt på ”ol”).

Några av de betablockerare som används för hjärtproblem är:

  • Acebutolol (sektral)
  • Atenolol (Tenormin)
  • Bisoprolol (Zebeta)
  • Metoprolol (Lopressor, Toprol XL)
  • Nadolol (Corgard)
  • Nebivolol (bystolisk)
  • Propranolol (Inderal, InnoPran XL)
  • Av dessa används metoprolol mest för HCM.

EFFEKTER AV BETABLOCKERARE

Eftersom vissa betablockerare verkar för att slappna av hela cirkulationssystemet, hjälper de till att öppna upp dina vener och artärer, vilket ökar blodflödet och sänker blodtrycket. Dessa läkemedel lindrar vanligtvis bröstsmärtor, andfåddhet och hjärtklappning. De används ibland för att förhindra ytterligare hjärtinfarkter och hjärtsvikt.

Betablockerare används också i stor utsträckning vid andra typer av hjärtsjukdomar och mot högt blodtryck. De anses i allmänhet inte vara en förstahandsbehandling för högt blodtryck, men de är ofta en del av behandlingsregimen. Betablockerare används för att behandla hjärtsvikt och för att hantera arytmier. De används ibland för att behandla migrän, glaukom och ångestsyndrom.

Det finns vissa bevis för att vissa befolkningsgrupper kan ha en tendens att inte svara lika bra på betablockerare. Det finns fortfarande mycket att lära om detta ämne. Till exempel kan personer av afroamerikansk härkomst och äldre människor tendera att få mindre effekt av dessa läkemedel, åtminstone när de används mot högt blodtryck. Om användning mot högt blodtryck visar sig vara väl underbyggd av forskning, borde det inte vara alltför förvånande: människor varierar i hur de svarar på droger, och en del av den variationen kan bero på skillnader i de gener som människor har eller generna som uttrycks.

BIVERKNINGAR

Vissa biverkningar av betablockerare inkluderar kalla armar och ben, viktökning, trötthet och i mindre vanliga fall depression, sömnsvårigheter eller andnöd. Betablockerare används vanligtvis inte hos personer som har astma på grund av oro för att det kan utlösa attacker. Hos diabetiker kan dessa läkemedel blockera tecken på lågt blodsocker. Så om du har diabetes och använder en betablockerare är det viktigt att kontrollera ditt blodsocker regelbundet. Betablockerare kan också orsaka en liten ökning av triglycerider och en blygsam minskning av HDL (high-density lipoproteins), ofta kallad ”bra” kolesterol. Vanligtvis är dessa förändringar tillfälliga. Dessutom bör du inte plötsligt sluta ta betablockerare; att göra det kan öka risken för hjärtinfarkt eller andra problem. Ibland kan överdriven pulsminskning med dessa läkemedel orsaka trötthet.

Om du har problem med en betablockerare, prata med din läkare om det! Det finns många alternativa läkemedel (vissa är betablockerare, andra inte) som kan användas. Det kan krävas lite tålamod för att hitta den kombination av läkemedel (och doser) som fungerar bäst för dig.

Källor:
Ammirati, E., Contri, R., Coppini, R., Cecchi, F., Frigerio, M., & Olivotto, I. (2016). Pharmacological treatment of hypertrophic. Wiley Online Library, 18, 1106-1118. 10.1002/ejhf.541
Gombar, S., Moneghetti, K. J., Callahan, A., Jung, K., & Wheeler, M. T. (2018, June 9). Abstract 21307: Beta-Blockers Inferior to Calcium Channel Blockers in Hypertrophic Cardiomyopathy. AHA Journals, 136(1). https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.136.suppl_1.21307
Houston, B. A., & Stevens, G. R. (2014). Hypertrophic Cardiomyopathy: A Review. National Center for Biotechnology Information PubMed, 8(1), 53-65. 10.4137/CMC.S15717