HCM genterapi börjar prövas nu i USA.

HCM, eller hypertrofisk kardiomyopati, är en ärftlig hjärtsjukdom som drabbar ungefär en av 500 personer. Den innebär att hjärtmuskeln blir förtjockad och stel, vilket kan leda till andnöd, bröstsmärta, hjärtrytmrubbningar och plötslig hjärtdöd. Det finns ingen botande behandling för HCM, men nu har ett nytt hopp tänts för de drabbade.

I USA har den första kliniska studien av genterapi för HCM inletts. Genterapin går ut på att leverera en gen som kodar för ett protein som heter myosinbindande protein C (MYBPC3) till hjärtat. MYBPC3 är ett viktigt protein för hjärtmuskelfunktionen, och mutationer i denna gen är den vanligaste orsaken till HCM. Genen levereras med hjälp av ett virus som kallas adenoassocierat virus (AAV), som är ofarligt för människor.

Målet med genterapin är att öka produktionen av normalt MYBPC3 i hjärtat, och därmed minska den förtjockade och stela muskulaturen. Studien kommer att omfatta 12 patienter med HCM som har mutationer i MYBPC3-genen. De kommer att få en engångsdos av genterapin via en injektion i blodet, och sedan följas upp under två år.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid University of Pennsylvania, University of Colorado och Children’s Hospital of Philadelphia. Den finansieras av National Institutes of Health och American Heart Association. Om studien visar sig vara säker och effektiv, kan genterapin bli ett genombrott för behandlingen av HCM och andra hjärtsjukdomar.

Detta är en spännande nyhet för alla som lider av HCM eller har anhöriga med sjukdomen. Genterapin kan potentiellt rädda liv och förbättra livskvaliteten för många människor. Vi håller tummarna för att studien ska gå bra och att genterapin snart kan bli tillgänglig för fler patienter.