Bröstsmärta/tryck

Översikt:
Bröstsmärta eller tryck, ( kärlkramp ) orsakas av bristen på syrerikt blod som når hjärtmuskeln.

BAKGRUND

Kärlkramp i hjärtat (angina pectoris), orsakas av bristen på syrerikt blod till hjärtmuskeln. Det är ett symtom på ett antal hjärtsjukdomar, inklusive HCM.

HUR KÄNNS ANGINA?

Förutom bröstsmärtan i sig kan angina kännas som att ditt hjärta eller bröst kläms. Det kan också kännas som matsmältningsbesvär. Det är också möjligt att uppleva detta obehag i dina axlar, armar, nacke, rygg eller käke.

VAD HÄNDER UNDER KÄRLKRAMP?

Ditt hjärta behöver blod på två olika sätt. Först behöver det blod så att det kan förse det till resten av din kropp. För det andra behöver den också blod till hjärtmuskeln, så att muskeln själv kan göra det arbete den behöver göra. Dessa två funktioner har olika blodtillförsel. Angina orsakas främst av för lite blod till hjärtmuskeln.

VAD ORSAKAR KÄRLKRAMP?

Allt som leder till att för lite blod når hjärtmuskeln, kan orsaka kärlkramp. Ett välkänt exempel involverar kranskärlssjukdom: blockering av en kransartär resulterar i avsevärd smärta och slutligen i hjärtinfarkt, inklusive död av viss hjärtvävnad. Men det finns många andra orsaker till angina. Små blodkärl som leder till hjärtat kan bli delvis blockerade (mikrovaskulär sjukdom) eller så kan blodkärlen krampa. Mikrovaskulär sjukdom är vanligare bland HCM-patienter.

Bröstsmärtor är ett mycket betungande och vanligt symtom hos personer med HCM. Det beskrivs olika av olika patienter; dock ofta uttryckt som en ”trånghet” eller som om en ”elefant sitter på mitt bröst.” Det orsakas vanligtvis av ansträngning och lindras av vila, men smärta kan uppstå i vila eller under sömnen och kan kvarstå. I HCM är de stora kranskärlen vanligtvis normala, men den kraftigt förtjockade muskeln kräver en ökad syretillförsel som inte kan tillgodoses under vissa omständigheter, vilket leder till bröstsmärtor.

BEHANDLING AV KÄRLKRAMP

Kärlkramp är ett symtom, inte en sjukdom, och det är ett symtom på många olika hjärtproblem. Till stor del beror behandlingen på vilken typ av kärlkramp som uppstår och dess orsak.

SKA DU SÖKA AKUTVÅRD?

Ska du söka läkarvård om du har bröstsmärtor? Om smärtorna är nya för dig är det säkrast. Att ha HCM ger oss inte immunitet mot andra hjärtproblem, inklusive kranskärlssjukdom, så det är klokt att låta sig kontrollera om smärtan är ny. Ibland förväxlas matsmältningsproblem (gas-smärtor, halsbränna) med kärlkramp. Det finns inget enkelt sätt att skilja mellan dem. Det bästa rådet är att om du får nya bröstsmärtor så är det bäst att kolla upp snabbt! Visst kan ett besök på akuten tyckas vara bortkastat om det är gas-smärtor – men eftersom det kan vara hjärtrelaterade smärtor är det mycket klokare att söka läkarvård.

PRATA MED DIN KARDIOLOG

Utöver det, diskutera det med din kardiolog. Fråga när de tycker att du ska åka till akuten eller kontakta akuten. Din läkare kommer att kunna avgöra om det är kärlkramp och om det är stabilt eller instabilt. De kommer sannolikt att utföra en fysisk undersökning, fråga om symtom, samt fråga om din familjehistoria av kardiovaskulära tillstånd. Om det konstateras att kärlkrampen är instabil kan du behöva akut behandling för att förhindra hjärtinfarkt. Din läkare kan behöva utföra ytterligare tester, såsom ett EKG, stresstest, blodprov och hjärtkateterisering.

LÄKEMEDEL MOT KÄRLKRAMP

Hos många patienter är betablockerare eller kalciumkanalblockerare framgångsrika för att minska eller eliminera bröstsmärtor. Din kardiolog kan ordinera ranolazin, en natriumkanalblockerare som används för angina.

Nitroglycerin ordineras ofta för bröstsmärtor, och HCM-patienter bör nästan alltid undvika det. En del av effekten av nitroglycerin är att vidga blodkärlen. Det kan fungera hos många människor för att lindra kärlkramp, men hos obstruerade HCM-patienter (oHCM, HOCM) tenderar det att kraftigt öka gradienten, vilket gör saken värre!

Summan av kardemumman är att kärlkramp är ett mycket obehagligt symtom. Många personer med HCM upplever det, men många kan behandlas för det. Livsstilsförändringar, medicinering och hjärtrehab kan användas för att lindra smärta och obehag i samband med kärlkramp. Dessa behandlingar hjälper också till att förebygga eller minska risken för hjärtinfarkt eftersom de syftar till att behandla det kardiovaskulära tillståndet du har. Det är viktigt att komma ihåg att inte all bröstsmärta indikerar hjärtsjukdom.