Trötthet/utmattning

Översikt:
Trötthet är en känsla av trötthet eller brist på energi, även när du sover tillräckligt.

BAKGRUND

Att känna sig trött är vanligt. Det händer oss alla. Vi jobbar för hårt eller tränar för hårt. Men trötthet är en känsla av trötthet eller brist på energi även när du sovit tillräckligt och när det inte kan tillskrivas tung träning eller arbete. Det är inte alls samma sak som att känna sig sömnig. Om du är trött kan du också vara sömnig, men att sova gör inte att du känner dig mindre trött.

Människor som är trötta känner sig som om de inte har någon energi eller motivation. Detta kan låta som depression. De två kan hänga ihop – trötthet kan verkligen vara deprimerande! Men trötthet är inte i första hand ett psykiskt problem.

TRÖTTHET I HCM

Trötthet är ett av de vanligaste symtomen på HCM. Trötthet är särskilt vanligt bland HCM-patienter vid varmt väder, ansträngning eller uttorkning.

Många HCM-patienter börjar undvika sociala aktiviteter för att ”spara” energi för mer kritiska funktioner i det dagliga livet. De enklaste aktiviteter kan göra svårt drabbade patienter utmattade.

Trots skillnader i typ av träning, ålder, höjd eller väderförhållanden upplever symtomatiska HCM-patienter trötthet eller oförmåga att ”hänga med” när de tränar. Vissa rekommenderas att ta bort all sport eller begränsa träningen till att vara åskådare. Detta kan vara nedslående, särskilt för unga människor.

VAD ORSAKAR TRÖTTHET?

För HCM-patienter kan trötthet vara en följd av hjärtsvikt. Ditt hjärta lyckas inte trycka blod genom kärlsystemet på ett adekvat sätt, eller det misslyckas med att fyllas ordentligt. Vätska samlas i benen eller lungorna. Obstruktion kan minska mängden blod som trycks ut ur ditt hjärta och få hjärtat att arbeta mycket hårdare. Arytmier kan också innebära att vissa av dina vävnader inte får tillräckligt med blod. Kort sagt, många aspekter av HCM kan göra dig trött. I vissa fall kan läkemedel också spela en roll för att orsaka trötthet.
Men även om du har HCM så beror inte all din trötthet nödvändigtvis på HCM! HCM-patienter kan ha nästan alla medicinska problem som alla andra kan! Hos de flesta orsakas trötthet av livsstilsproblem som brist på motion, överdriven fysisk aktivitet, alkohol- eller läkemedelsanvändning, sömnbrist eller ohälsosamma dieter. Det kan också vara ett symtom på andra sjukdomar som anemi, ångestsyndrom, KOL, COVID-19, diabetes, depression, hypertyreos, hypotyreos, multipel skleros, fetma, stress, sömnapné eller traumatisk hjärnskada. Och HCM ger oss inte immunitet mot någon av dessa orsaker.

VAD KAN MAN GÖRA MOT TRÖTTHET?

Prata med din kardiolog. Kanske ska man undersöka möjliga HCM-relaterade orsaker till din trötthet. Man kan ordinera en sömnstudie eller ställa frågor som kan ange att andra tester eller specialistkonsultationer är motiverade. Eftersom det finns så många orsaker till trötthet finns det inget enkelt svar eller en enda behandling.

Du bör få akut hjälp om din trötthet är relaterad till ett psykiskt problem och dina symtom inkluderar tankar på att skada dig själv eller någon annan. Du bör också söka läkarvård om din trötthet åtföljs av bröstsmärtor, andnöd, oregelbunden hjärtrytm, känsla av att du kan svimma eller svår buk-/rygg-/bäckensmärta. Låt någon ta dig till läkarvård om trötthet åtföljs av onormal blödning eller svår huvudvärk.

Källor:
Mayo Clinic. (2020, July 22). Fatigue. Fatigue – Mayo Clinic. Retrieved November 1, 2020, from https://www.mayoclinic.org/symptoms/fatigue/basics/definition/sym-20050894