HCMs vägar

feature-image

Vägar till diagnos

Vissa personer med HCM diagnostiseras inte korrekt på månader, år eller till och med årtionden eftersom HCM kan efterlikna andra sjukdomar. Även med en familjehistoria av hjärtproblem, remitteras en del personer med HCM inte till en kardiolog direkt. Många läkare – inklusive kardiologer – är inte tillräckligt bekanta med HCM och blir ibland lurade av likheten mellan några av dess symtom och andra problem.

Det finns många vägar för patienter att följa. I vissa fall kan patienter vara på flera vägar samtidigt.

unnamed

HCM – DEN FÖRKLÄDDE BLUFFMAKAREN

Här är några av de vanligaste tillstånden som personer med HCM diagnostiseras med innan deras HCM upptäcks.

  • Träningsutlöst astma – Andnöd vid HCM kan påminna om astma, särskilt hos personer som inte har obstruktion.
  • Mitralklaff-framfall – Hjärtblåsljud i HCM kan diagnostiseras som ett mitralisklaff-framfall, vilket också orsakar blåsljud.
  • Oskyldigt blåsljud – Om HCM-blåsljudet är intermittent kan det uppfattas som ett oskyldigt blåsljud och inget att oroa sig för.
  • Panikattack – En kombination av andfåddhet, hjärtklappning och yrsel i HCM kan feldiagnostiseras som panikattacker. Vad värre är, dessa symtom kan få någon att känna sig rädd och detta ökar symtomen.
  • Depression – Symtom på utmattning, trötthet, hjärndimma och oro för att något är fel kan feldiagnostiseras som depression.
  • Hjärtstopp:   Vissa HCM-patienter diagnostiseras inte förrän de överlever ett hjärtstillestånd och får en fullständig undersökning av en kardiolog.

ANDRA VÄGAR TILL DIAGNOS:

Det här är inte en heltäckande lista, det finns andra sätt som HCM kan diagnostiseras på. Tyvärr diagnostiseras HCM ibland inte förrän efter döden och hittas vid obduktion.