Inga symtom

Översikt:
Många människor med HCM vet inte om detta, eftersom sjukdomen ännu inte orsakat symtom.

BAKGRUND

I de fall där det inte finns några tecken och symtom går HCM ofta odiagnostiserad och behandling behövs inte. Dessa människor kan leva sitt liv utan några större problem.

DET ÄR FANTASTISKT ATT VARA SYMTOMFRI. MEN VAR UPPMÄRKSAM!

Om du är asymtomatisk (inga symtom eller har få symtom), grattis! Det är underbart!

Om du hör till denna lyckliga grupp måste du fortfarande vara uppmärksam på HCM. Symtom kan börja uppstå. Symtom och hälsotillstånd kan variera från dag till dag. Det är viktigt att vara vaksam och vara medveten om livsstilsförändringar du kan behöva göra. Var medveten om hur HCM påverkar din kropp och hur det kan påverka familjemedlemmar.

Var uppmärksam på varningstecken och ha en plan för hur du ska hantera symtom som kan dyka upp. Några saker att vara uppmärksam på är:

  • yrsel
  • oväntad andnöd
  • hjärtklappning
  • bröstsmärtor som inte försvinner med vila
  • svimning eller nästan svimning.
  • Om något av detta inträffar ska du omedelbart tala med din läkare.

VAR REDO

Sammanställ dina journaler och förvara dem på en plats som du kan komma åt omedelbart vid behov. Följ en för hjärtat hälsosam kost genom att begränsa användningen av salt, mättat fett, sockerhaltiga drycker, alkohol och tobak. Du bör dricka mycket vätska, speciellt när du tränar. För de flesta med HCM är lätt till måttlig träning hälsosamt. Om du mår bra och inte har några symtom bör du ändå träffa din läkare för regelbundna schemalagda kontroller.

Plötsligt hjärtstopp är den farligaste konsekvensen av HCM. Om du tidigare har svimmat, bör du undvika att motionera ensam, där ingen kan hjälpa dig. Simturer, joggingrundor, skridskoturer, och paddelturer görs bäst i sällskap. Var säker på att nära och kära, kollegor, vänner och de runt omkring dig vet hur man gör hjärtlung-räddning. Att utföra det i en nödsituation kan upprätthålla blodcirkulationen tills en normal rytm kan återställas. Se också till att de vet var AED (automatiska externa defibrillatorer) finns så att de kan använda dem vid behov. Om du har ökad risk för hjärtarytmi – fråga din HCM-läkare! – så kan det vara aktuellt att köpa en AED för eget bruk, och tex ha i träningsväskan.

Källor:
Harvard Health Publishing. (2011, April). Hypertrophic cardiomyopathy: Optimism tinged with caution. Retrieved December 4, 2020, from https://www.health.harvard.edu/heart-health/hypertrophic-cardiomyopathy-optimism-tinged-with-caution