Bandspelar-EKG eller holter-monitor

Översikt:
En Holter-monitor är en bärbar enhet som registrerar hjärtats elektriska signaler. Du kan se det som en bärbar EKG-monitor. En standard Holter-monitor spelar in kontinuerligt i 24-48 timmar, beroende på enhet. Trådlösa Holter-monitorer kan spela in under längre perioder. Den främsta anledningen till att använda en Holter-monitor är att den ger en längre registrering av hjärtats aktivitet än ett vanligt EKG. Arytmier kan förekomma bara ibland, så det är mer sannolikt att den längre registreringen fångar upp dem.

Duscha innan ditt besök för att få en Holter-monitor. Standard Holter-monitorer kan inte tas bort förrän de 24 eller 48 timmarna är över, och de kan skadas om de är våta. Vissa trådlösa enheter är vattentäta, så du kan få olika instruktioner om dusch/bad. Använd inte hudkrämer eller -olja om du har en Holter-monitor. Om du är hårig kan personalen behöva raka en del av bröstet. 


Mer information:
För en standard Holter-monitor kommer fyra elektroder att fästas på ditt bröst. Trådarna går till en liten enhet som kan bäras i ett bälte, i en ficka eller på en rem. För en trådlös Holter-monitor fästs en enda elektrod. Du kommer att få en liten dagbok för att registrera när du har symtom och vad du gjorde vid den tiden. (Vissa av de trådlösa monitorerna låter dig trycka på en knapp när du känner ett symtom och registrera vad du kände i en dagbok eller via en telefonknapp) Symtomen inkluderar andnöd, yrsel, hjärtklappning, illamående eller svettning. Behåll monitorn på även när du sover. För Holter-bildskärmar med sladdar kan en t-shirt i sängen hjälpa dig att inte trassla in dig. Du kan fortsätta med normala aktiviteter, inklusive träning, medan du bär din monitor, 

Holter-monitorn är icke-invasiv och det finns inga risker. Ibland kan de klibbiga plåstren som används för att fästa elektroderna eller plåstret på huden orsaka lite irritation. Efter att du tagit bort den kan hydrokortisonkräm hjälpa mot irritationen. Babyolja är ett bra sätt att ta bort resterande klisterbitar från din hud.

När den föreskrivna tiden har gått ut, följ anvisningarna du fick för att återlämna din Holter-monitor till din läkare eller sjukhus. Efter att de analyserat ditt bandspelar-EKG och din dagbok kommer du att få information om eventuella avvikelser som skett. 

 Källor:
Mayo Clinic. (2018, December 7). Holter monitor. Holter monitor – Mayo Clinic. Retrieved October 29, 2020, from https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/holter-monitor/about/pac-20385039