PET Scan

Översikt:
En positronemissionstomografi (PET)-skanning visar hur dina vävnader och organ fungerar. Radioaktiva spårämnen som kallas radionuklider används under testet för att visa hjärtats aktiviteter. PET-skanningar är användbara för att undersöka den kemiska aktiviteten i olika delar av din kropp för att identifiera cancer, hjärtsjukdomar och hjärnsjukdomar. Eftersom PET-skanningar mäter kemisk aktivitet kan de hjälpa till att upptäcka sjukdomar innan de upptäcks av andra avbildningstester. En hjärt-PET-skanning kan visa områden med minskat blodflöde i hjärtat för att identifiera kranskärlssjukdom och ärrbildning. 

Mer information

Du kommer att få instruktioner för att förbereda dig för provet. Vanligtvis inkluderar dessa att inte äta eller dricka något förutom vatten under 4-6 timmar före testet. Undvik koffein före testet, inklusive vissa receptbelagda och receptfria läkemedel. Även koffeinfritt eller koffeinfritt kaffe, te och läsk innehåller små mängder koffein. Ta dina vanliga mediciner om  inget annat sägs. Om du är diabetiker, prata med din läkare om det i förväg. Vanligtvis kommer man att säga åt dig att inte ta din medicin och hoppa över en måltid före testet, utan att ta dina läkemedel efteråt. Om du äger en glukosmätare, ta med den till testet för att kontrollera dina nivåer före och efter. Om du tror att du håller på att bli låg, berätta omedelbart för testmonitorerna och din läkare. Var noga med att bära bekväma, löst sittande kläder. 

Human Heart Anatomy. 3D

Under testet kommer man att ansluta EKG-elektroder. Detta kommer att hålla reda på din hjärtrytm och kan instruera datorn när den ska skanna. Du kommer att lägga dig med armarna över huvudet på ett plant bord som är anslutet till PET-skannern. Bordet börjar röra sig och glider in med dig i skannern. Bilder kommer att tas av ditt hjärta inuti skannern för att få baslinjeinformation. Det är viktigt att hålla sig helt stilla medan varje skanning pågår. Detta tar 15-30 minuter. När all baslinjedata har samlats in kommer du långsamt att dras ut ur maskinen. När du väl är ute kommer en nål att läggas i din arm och ett spårämne kommer att injiceras genom nålen. De flesta spårämnen har en liten mängd radioaktivt material. Du kommer att flyttas tillbaka till skannern. Inuti PET-skannern, registrerar detektorer spårämnet som rör sig genom ditt hjärta. Denna information lagras som bilder på en dator. Flera skanningar kommer att göras för att skapa bilder av små delar av ditt hjärta från många olika vinklar. Datorn sätter ihop dessa till en 3D-bild av ditt hjärta. När all information har samlats in kommer du att tas ut ur skannern. Hela testet tar mellan 1-3 timmar. Du kan återuppta dina normala aktiviteter om inte läkaren säger annat till dig. Se till att dricka mycket vatten för att spola ut det radioaktiva materialet från din kropp. 

Med hjälp av skannerbilderna kommer din läkare att kunna berätta hur hjärtat fungerar genom att se hur väl det tar upp de olika spårämnena. Genom att se var spårämnet finns, kommer din läkare att kunna berätta vilka delar av hjärtmuskeln, om någon, är skadad. Olika färger och ljusstyrkor på PET-skanningen kan visa olika nivåer av vävnadsfunktion.

Källor:  
American Heart Association. (2015, July 31). Positron Emission Tomography (PET). Positron Emission Tomography (PET) l American heart Association. Retrieved October 16, 2020, from https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/positron-emission-tomography-pet
Mayo Clinic. (2020, August 25). Positron emission tomography scan. Positron emission tomography scan- Mayo Clinic. Retrieved October 16, 2020, from https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pet-scan/about/pac-20385078#:~:text=A%20positron%20emission%20tomography%20(PET,up%20on%20other%20i