EU parliament hearing 15 nov. 2022

EU parliament hearing 15 nov. 2022

Initiativet Cardiomyopathies Matter firade sin officiella lansering den 15 november 2022 i Europaparlamentet. Denna händelse på hög nivå markerade publiceringen av  och  .

Evenemanget som hölls av ledamoten av Europaparlamentet (MEP) Juozas Olekas, med insatser från MEP Heart Groups medordförande Maria da Graca Carvalho och Brando Benifei, var en möjlighet för europeiska beslutsfattare att lära sig mer om bördan av kardiomyopatier, otillfredsställda behov och utmaningar i denna grupp av sjukdomar, och diskutera politiska rekommendationer för både EU:s beslutsfattare och nationella myndigheter. Bland deltagarna och talarna fanns patientförespråkare, multidisciplinär sjukvårdspersonal, EU-politiker och företrädare för industrin.

Viktiga tips från evenemanget är:

  • Erkännandet på EU-nivå av bördan av kardiomyopatier på patienter, familjer, hälsosystem och samhällen.
  • Uppmaningen till en handlingsplan för kardiovaskulär hälsa som tar hänsyn till kardiomyopatier, både på EU-nivå och på nationell nivå.
  • Behovet av att säkerställa att EU:s pågående hälsolagstiftning och hälsoinitiativ tar hänsyn till kardiomyopatier för att hjälpa medlemsstaterna att ta itu med kardiomyopatier nationellt.
  • Konkreta lösningar för att förbättra diagnostik och vård i europeiska länder, såsom patientengagemang i beslutsfattande, holistiskt stöd till patienter, effektiva remissvägar till kardiologer med expertis inom kardiomyopati och regelbundna kardiovaskulära hälsokontroller.
  • Den europeiska kardiomyopatigemenskapens iver att fortsätta med de insatser för att öka medvetenheten som startades av Cardiomyopathies Matter-initiativet.

En rapport som sammanfattar lanseringsevenemanget finns tillgänglig för nedladdning här . Du kan också se inspelningen av lanseringseventet nedan:

https://player.vimeo.com/video/778097099?h=edde71b8cd&dnt=1&app_id=122963