Cytokinetics hjärtmedicin når framgång i noggrant bevakad studie.

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/cytokinetics-heart-disease-drug-meets-main-goal-study-2023-12-27/

27 dec (Reuters) – Cytokinetik (CYTK.O) sade på onsdagen att dess experimentella läkemedel mot hjärtsjukdomar uppfyllde huvudmålet i en efterlängtad studie i sent skede, vilket satte den på rätt spår för att konkurrera med en rivaliserande behandling från Bristol Myers Squibb (BMY.N).

Analytiker kallade uppgifterna ”hemma” och sa att behandlingspersonalens säkerhet och effektivitet jämfördes positivt med Bristols Camzyos.

Aktierna i San Francisco-baserade Cytokinetics steg med över 80 % för att nå en mer än 19-årig högsta av $83,82, på väg att lägga till så mycket som $3,74 miljarder till börsvärdet.

Framgången för företaget och studien är ”oupplösligt sammanlänkade” vid denna tidpunkt, sa Oppenheimer-analytiker Justin Kim, och tillade att det skulle kunna inbringa cirka 2 miljarder dollar i toppförsäljning i USA.

VD Robert Blum sa att Cytokinetics tillbringade mycket tid med analytiker och investerare för att diskutera ”hur det skulle se ut” och att data uppfyllde de ”höga förväntningarna” som ställdes inför tillkännagivandet.

Företaget planerar att söka marknadsföringsgodkännande för läkemedlet i USA och Europa under andra halvan av 2024 för att behandla obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati, där hjärtmusklerna blir stela och kan orsaka hjärtstillestånd.

Aficamten bidrog till att signifikant förbättra patienternas träningskapacitet, studiens huvudmål, jämfört med placebo efter 24 veckors behandling.

Topp syrekapacitet, mätt i milliliter per minut per kilo kroppsvikt, förbättrades med 1,74 poäng i genomsnitt, jämfört med 1,4 poängs förbättring som sågs i studien av Bristols läkemedel.

Minst två analytiker sa att uppgifterna återspeglar aficamtens ”bäst i klassen” potential och kan stödja buyout-intresset för Cytokinetics.

Cytokinetik har väckt intresse från minst en stor läkemedelstillverkare och andra anbudsgivare kan ha väntat på uppgifterna, Bloomberg rapporterad i oktober.

Behandling med aficamten avbröts inte i studien på grund av lägre nivåer av hjärtats förmåga att pumpa blod från vänster kammare.